El Diumenge de Pasqua a la Basílica de la Concepció

És diumenge a l'Eixample. Diumenge de Pasqua. El dia és lluminós i el cel té una estranya i inusual claredat. El carrer Aragó es perd en l'horitzó enmig d'un gran silenci, trencat ocasionalment pel pas d'un vehicle. Hi ha pocs transeünts al carrer i la calma assoleïada d'un diumenge sembla haver aturat el teixit indeturable del temps.

Conforme em vaig acostant a la Basílica, sento esclatar de sobte el voleï de les campanes. M'aturo a contemplar el campanar i a escoltar-les. El seu dring, alegre, profund i solemne, trenca el silenci matinal i adverteix d'un esdeveniment grandiós, ocult al dinamisme de la gran urbs: Crist ha ressuscitat!

Entro a la Basílica poc abans de què ho faci la processó litúrgica. Els bancs de l'església, plens ja de fidels, però encreuats per bandes separadores blanques i roges, em recorden el moment d'excepció en què vivim. Totes les mirades s'adrecen a l'entrada de la nau, per on comencen a passar, processionalment, els celebrants i els acòlits. L'encens s'enlaira, sublim, a la fàbrica gòtica i obre el camí a la creu processional i als membres de l'augusta comitiva. Hi ha un gran silenci, ple de respecte i veneració. Hi destaca l'Evangeliari daurat, alçat per un concelebrant, que sembla irradiar la resplendor de la Saviesa Divina sobre els assistents.

Dona començament l'ofici diví i es van succeïnt les etapes de la litúrgia dominical i pasqual. L'aigua de la vida, de la nova vida en el Crist retornat de la mort, vivifica els cors dels fidels. Li segueixen les promeses baptismals i la litúrgia de la Paraula. L'Evangeli és proclamat solemnement i la cadència de les paraules inspirades i cantades amb exultança embarga l'ànim dels presents. Li segueix la predicació del relat de la Resurrecció segons Sant Joan.

Maria Magdalena, Pere i Joan, els testimonis de la Resurrecció... La llum del Crist Pasqual, que retorna victoriós de la mort i conforta als seus entristits deixebles i els mou a recòrrer camins i travessar mars i continents per dur l'anunci de l'Evangeli i de la Salvació a tots els pobles. La transformació que ells experimentaren en retrobar-se amb el Senyor Ressuscitat, ha de ser també la nostra resurrecció vers una nova vida pasqual, que ens acosti més al Crist, el Vivent, el Senyor de la Història.

Escoltant les paraules del sacerdot, em ve a la memòria que durant segles la predicació de l'Evangeli ha inspirat als sants i al poble de Déu en la seva vida terrenal i els hi ha inspirat una fe ardent, capaç de moure muntanyes. Els arcs ojivals de la nau gòtica, fermament arrelats en la terra i alçats vers al cel, com una pregària eterna, en són testimoni. Tant de bo que el Senyor ressuscitat tornés a fer un dels seus actes de poder i ens tornés aquella fe prístina i originària dels nostres avantpassats, arrelada en la terra i desplegada en l'alçada vers el cel! Amb les paraules amb les quals Jaire demanava a Jesús la guarició de la seva filla: Crec, Senyor, però augmenta la meva fe!

La litúrgia eucarística es desplega en l'altar. I arriba el moment solemne del miraculum eucarístic, el qual avui, dia de la Pascua del Senyor, revela la profunditat del seu misteri. La unció sacerdotal del celebrant pronuncia les paraules i els gestos litúrgics que es remonten a Jesucrist en l'Últim Sopar. Un silenci sagrat omple la Basílica.

L'encens eleva a l'Altíssim les pregàries silencioses del poble sant. Les campanes acompanyen a l'acció eucarística, al misteri de salvació que renova ara i per sempre l'Església i els seus fills i filles. Misteri eucarístic, que avui, en el dia privilegiat de la Pascua, revela la seva font originària, el Misteri de la Passió, Mort i Resurrecció del Crist.

La litúrgia del dia de Pascua va arribant al seu final. Els celebrants, els acòlits i els fidels van abandonant, alegres i exultants, la Basílica. Aquesta roman en una quietud extàtica, il·luminada des dels vitralls per la plena llum solar del Dia Pasqual. I en la flama del ciri pasqual, el Crist ressuscitat i victoriós torna a somriure.

Ramon Casademunt

 

 

 

 

Rep totes les nostres novetats al teu correu electrònic Subscriu-te